Anton

jan 2020 | review

Weet ik nog wel of ik verder kan in mijn huwelijk?  Ik doe er zelf echt alles aan en toch werkt het niet goed. Ik begrijp er zelf helemaal niets meer van. Hou ik nog wel van mijn vrouw?

Toen heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ben op zoek gegaan naar een relatietherapeut.

Al na het eerste telefoontje met Irma vroeg ze mij of ik open stond voor verandering en zonder na te denken was mijn antwoord direct ja. Hoopte oprecht dat Irma mij kon helpen met of zonder mijn vrouw. Verder wist ik nog niet hoe moeilijk dit kon zijn en wat dit met mij/ons zou kunnen gaan doen. Na diverse bezoeken bij Irma (samen met mijn vrouw) heb ik geleerd om meer te luisteren en niet altijd direct een oplossing voor het probleem te bedenken.

Dit éérste deel was relatief eenvoudig om in mijn dagelijkse leven toe te passen.

Mijn volgende stap was, dat ik snel het contact uit de weg ging als het mij te moeilijk werd. Mijn eigen oordeel had ik dan al klaar, terwijl ik dit nooit gecontroleerd of nagevraagd had. Irma wees mij erop dat dit soort problemen vaak uit het verleden komen.

Het is best moeilijk om naar het verleden terug te kijken en ik ben erachter gekomen dat mijn eigen opvoeding hier veel mee te maken heeft gehad.

Mijn leermomenten in deze waren, dat ik wat minder rationeel mag reageren en mijn gevoel meer mag toelaten. Het delen en bespreken van mijn gevoel was hierin totaal nieuw en het voelde alsof ik mijzelf helemaal moest blootgeven. Dit is overigens best wel een dingetje als je dat al 55 jaar niet hebt gedaan.

De bijkomende stap was, dat mijn vrouw ook haar eigen dingen en verleden heeft.

Wij stellen nu veel meer open vragen en er ontstaat hierdoor meer begrip en verbinding.

We praten nu samen over dingen waar we na 15 jaar huwelijk nog nooit over hebben gesproken.

Wij zijn er nog niet, maar we houden en genieten wel weer volop van elkaar.

Irma is een professionele vrouw met veel ervaring, kennis en kracht in huis.

Ondanks dat ik vaak mijn eigen oordeel al klaar had, wist Irma mij telkens weer op een positieve manier te overtuigen, om ook naar die andere manier te kijken.