Wist jij dat dat het geluid van windmolens je gehoor kan beschadigen en kan leiden tot doofheid? Het geluid van windmolens produceert een geluid dat je niet hoort en kan dat deel van je brein triggeren, dat is verbonden met emoties en gevaar.

Al lange tijd hoor je over de negatieve gevolgen van het geluid van windmolens op je fysieke en mentale gezondheid en nachtrust. Want – denk je – we horen die geluiden van windturbines toch niet! En toch komen die geluidsgolven binnen in je brein. Dit is onderzocht door wetenschappers van het Max Planck Institute for Human Development in Berlijn.

Geluiden die je niet hoort

Er zijn hersenscans gedaan waaruit blijkt dat geluiden onder de gehoordrempel toch binnenkomen. En wel bij de auditieve cortex, dat is het deel van de hersenen waar geluidsprikkels worden verwerkt. En dit is ook het deel van je hersenen waarin de emoties zich bevinden. Nu, die auditieve cortex wordt actief als je het geluid afspeelt, dat een windmolen maakt.

Wat blijkt? Mensen die dicht bij windmolens wonen, hebben vaak last van slaapproblemen en andere negatieve gevolgen van het geluid dat door de turbines wordt geproduceerd.

Gehoorschade – doofheid

De producenten van windenergie zeggen dat de geluiden van de wieken niet kunnen worden gehoord door door mensen. Toch ontdekte de universiteit van München vorig jaar het volgende: Als je dichtbij een windmolenpark woont, dan kan dat zorgen voor ernstige gehoorschade of doofheid. Volgens wetenschapper en hoofdonderzoeker Marcus Drexel kunnen ook de geluiden die je als mens niet hoort, wel degelijk schade aanrichten aan je gehoor.

Wil je meer weten over slechthorendheid en doofheid? En hoe je ermee om kunt gaan?